sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Salmin kihlakunta

Impilahti , Korpiselkä, Salmi, Soanlahti, Suistamo ja Suojärvi olivat kuntia, jotka muodostivat Salmin kihlakunnan, joka taas oli Laatokan Karjalan itäisintä osaa. Kun nyt kerran olen ottanut blogini nimeksi ”Pitkäranan paroni”, haluan valaista Pitkärannan ja sen ympäristön asioita mahdollisimman laajasti, silti muistuttaen, että aina on kysymyksessä nimenomaan minun mielipiteeni tai oma valintani lukuisista ”faktoista”, joita historiassakin tarjotaan. Faktojen valinta oli menneinä vuosina hyvin voimakkaasti sidoksissa poliittisiin näkemyksiin, mutta siitä on vähän kerrassaan päästy eroon. Yhä edelleen nuo vuodet kuitenkin näkyvät kirjoituksissa, sillä ne hämärsivät siinä määrin totuutta, että monet pitävät totuutena juuri mielipiteitä.

 Pitkäranta

Yhä vielä on olemassa venäjämielisiä ihmisiä, joiden totuus on suunnilleen sama kuin Putinin mielipiteet, vaikka suurin osa maailman ihmisistä suhtautuu näihin vähintäänkin epäluuloisesti.

Kun rasistia sanotaan rasistiksi, hän hyvin usein puolustautuu sanomalla, että ”taas vedit esille rasismikortin”. Hieman samantapainen ilmiö havaitaan silloin, kun joku ei hyväksy toisen esittämää mielipidettä tai ”väärän” faktan valintaa. Nämä mielipiteet yritetään kumota sanomalla ”jotkut uskovat aina olevansa oikeassa.” No, minä en ole historian tutkija, vaan ainoastaan sen harrastaja, ja kiinnostukseni pohjautuu pelkästään siihen, että olen syntyperäinen karjalan pakolainen. Oikeasti sanon siis ”pakolainen”, sillä kyllä sellainen on pakolainen, joka on äitinsä sylissä sotilasajoneuvon kyydissä vihollisen joukkojen ajaessa takaa. Ei se siitä miksikään muutu, vaikka rauhanoloissa syntyneet koettavat sitä toiseksi vängätä.

Vaikka olen useaankin kertaan vieraillut syntymäseudullani Impilahdessa ja sen keskustaajamassa Pitkärannassa, en oikein voinut tuntea sitä kotiseudukseni. Jotenkin outoa se kuitenkin oli, kun etsin kotitalon jäännöksiä tästä kaupungista. Siis kaupunkihan se nykyisin on, ja tuon alueen kehittynein kolkka, ilmeisesti teollisuuden ja luonnonvarojen ansiosta.

 Pitkärannan kulttuuritalo

 Pitkärannan keskustaa


 Pitkärannan ortodoksinen kirkko

Luotettavia tietoja Impilahden ja Pitkärannan oloista ennen sotia on nyt vaikea saada, sillä monet historialliset dokumentit ovat joutuneet neuvostoaikana kadoksiin tai ne on tahallisesti hävitetty. Hieman vanhempia tietoja löytyy jo sitten Novgorodin Vatjan viidenneksen verokirjasta, mutta nämä tiedot ovat jo 1500-luvulta peräisin. Siihen aikaan asukkaita tiedettiin olevan noin 1200, joten hyvin oletettavaa on, että muutokset 1900-lukuun verrattuna ovat mittavia.

Pitkärannan lisäksi mielenkiintoni kohde on Salmi, joka tietojeni mukaan oli isäni synnyinseutu. Salmista ei senkään vertaa ole nykyaikaan tietoja herunut, mutta ehkä merkittävin olivat kieli ja uskonto. Puolet väestöstä oli ortodokseja ja puolet äidinkieleltään venäjänkielisiä. Nämä eivät suinkaan olleet samaa joukkoa, vaan ortodokseja olivat osittain niin suomenkieliset kuin venäjänkielisetkin.

Toki olen Salmissakin vieraillut, mutta en koskaan edes yöpynyt. Historian ”tutkimukseni” on tältä osin myöskin kesken. Sen verran toki tiedän, että Salmi oli 1500-luvulla Impilahtea suurempi keskus, mutta lähinnä teollisuutensa ansiosta Impilahti on ohittanut jo nyt Salmin. Ainakin näköhavaintoni ovat näin kertoneet, jos niihin nyt voi luottaa. Historia kertoo kuitenkin, että Venäjän ja Ruotsin väliset sodat verottivat tätä rajapitäjää erittäin raskaasti, joten se oli vuosisatojen 1500 – 1600 vaihteessa lähes veronmaksukyvytön ja osittain autio.


Kozlovan kirkon rauniot Salmissa

Tämä nyt tällä kertaa, mutta lupaan palata Salmiin heti kun olen hankkinut siitä kunnolla tietoa.

1 kommentti:

  1. Ettei nyt vaan olisi mennyt kirkot sekaisin? Salmissa on Pyhän Nikolauksen kirkko ja eikös Kozlova ole jossain muualla?

    VastaaPoista